MANŞETOTOMOTİV DÜNYASI

Hyundai’nin hidrojenle çalışan kamyonları Almanya’da hizmette

Hyundai, ilk hidrojenle çalışan kamyonları Alman müşterilerine teslim etti. Federal hükümet tarafından finanse edilen toplam 27 araç; lojistik, üretim ve tedarik zinciri alanında faaliyet gösteren yedi şirkete teslim edildi.

Bilindiği gibi; Hyundai’nin Xcient Fuel Cell araçlarının 400 kilometre menzili var ve her biri sıcaklığa bağlı olarak sekiz ile 20 dakika arasında tamamen doldurulabilen yedi hidrojen deposuna sahip.

Hyundai’nin Xcient Fuel Cell

İlk testler 2020’de İsviçre’de yapıldı

Hyundai, Xcient Fuel Cell kamyonları 2020’de İsviçre’de test etmişti. Kamyonlar, bir milyon kilometreden fazla mesafe kat etmişti. Yıl sonuna kadar, dört milyon kilometreden fazla yol katedilmesi bekleniyor. Hyundai ve İsviçreli H2 Energy şirketi, 2019 yılında, kullanım başına ödeme modeliyle hidrojen araçları satmak için bir ortak girişim kurmuştu. Bu, ortaklık ve teknik destek, hem maliyetleri düşürecek, hem de yeşil hidrojenin yayılmasını sağlayacak.

Hyundai’nin geleceğini hidrojenle şekillendirmek

2019 yılında Hyundai Motor Company, Hyundai Hydrogen Mobility (HHM)’yi oluşturmak için İsviçreli H2 Energy şirketi ile ortak girişim başlattı. İsviçre merkezli HHM, XCIENT Fuel Cell kamyonlarını ticari kamyon operatörlerine hidrojen tedarikini de içeren kullanım başına ödeme esasına göre kiralıyor. Ticari filo müşterileri için avantajı satın alma yatırımının olmaması.

Hyundai’nin Xcient Fuel Cell

Yıllık 110.000 yakıt hücreli elektrikli araç satış hedefi

Hyundai Hydrogen Mobility CEO’su Mark Freymüller, “HHM gelecek yıl diğer Avrupa ülkelerine girmeyi planlıyor. Almanya ve Hollanda büyük olasılıkla ve neredeyse tüm diğer Avrupa ülkelerinden araçlarımıza yoğun ilgi var. Hyundai’nin son hamlesi, kendi hidrojen planlarını geliştiren yerel oyuncular üzerinde daha fazla baskı oluşturacak” dedi.

Hyundai Motor Company, ‘Strateji 2025’ planı kapsamında 2025 yılına kadar dünya çapında yıllık 110.000 yakıt hücreli elektrikli araç satış hedefi belirledi. Bu arada Hyundai Motor Group, hidrojenle çalışan araçlar için üretim kapasitesini 2030 yılına kadar 500.000 adede çıkarmayı planlıyor. Hyundai’nin bunu başarmayı planladığı yollardan biri, yakıt hücreli elektrikli araç teknolojisini ticari araç pazarında yaygınlaştırmak.

Hidrojen bazlı bir Avrupa hayal mi!

Avrupa yavaş yavaş temiz mobiliteye doğru kayıyor. Avrupa Birliği, yeni hidrojen stratejisinin bir parçası olarak yeşil bir kurtarma planı açıkladı.

Plan, Avrupa’da yeşil hidrojen üretimini veya yenilenebilir kaynaklardan elde edilen hidrojeni önemli ölçüde artırmak. Yeşil hidrojen, sudaki hidrojen ve oksijen moleküllerini ayırmak için hidroelektrik gibi yenilenebilir elektrik kullanılarak üretiliyor ve böylece karbondioksit emisyonu olmuyor. Bu işlem elektroliz olarak biliniyor. Hidrojen yakıtının ve yakıt ikmal istasyonlarının artan mevcudiyeti, sıfır emisyonlu ulaşımda şüphesiz bir artışa yol açacaktır.

Benzer Haberler

Back to top button