DÜNYAKAMYON HABERLERİMANMANŞET

MAN, elektrikli kamyonlar için şarj ağı kuruyor

MAN ve E.ON elektrikli ağır yük taşımacılığı, sürdürülebilir lojistik ve yeşil tedarik zincirleri için rotayı belirlemek amacıyla şarj ağına yoğun yatırımlar yapıyor.

E.ON ve MAN Truck & Bus, Almanya ve Avrupa’da ticari araçlar için şarj altyapısının genişletilmesinde birlikte kararlı bir adım atıyor. Yeni iş birliklerinin bir parçası olarak, enerji şirketi E.ON ve ticari araç üreticisi MAN Truck & Bus, Avrupa genelinde elektrikli kamyonlara yönelik 170 lokasyonda hizmet verecek 400 adet şarj istasyonu kuracak.

E.ON CEO'su Leonhard Birnbaum-MAN Truck & Bus CEO'su Alexander Vlaskamp

E.ON ve MAN öncelikli olarak mevcut MAN servis ağlarının olduğu lokasyonlar boyunca inşa edilecek yeni şarj istasyonlarından diğer markaların araçları da faydalanacak. Sadece Almanya’da şarj istasyonları kurulacak yaklaşık 125 lokasyon planlanıyor. Bu, ülkede bugüne kadar ağır ticari araçlar için en büyük herkese açık şarj ağını oluşturacak. Avusturya, İngiltere, Danimarka, İtalya, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan’da da ek lokasyonlar inşa ediliyor.

Lojistik ve yeşil tedarik zincirleri için rota belirleniyor

Konuya ilişkin görüşlerini açıklayan E.ON CEO’su Leonhard Birnbaum “Avrupa, ağır ticari araçlardan kaynaklanan emisyonları 2040 yılına kadar %90 oranında azaltma hedefini koydu. Elektrikli mobilite bu hedefe ulaşmanın temel anahtarıdır” dedi. Leonhard Birnbaum, devamla; “Elektrikli ağır yük taşımacılığı için altyapıya belirleyici bir destek sağlamak ve sürdürülebilir lojistik ve yeşil tedarik zincirleri için rotayı belirlemek amacıyla yoğun yatırımlar yapıyoruz. Neredeyse tüm büyük üreticiler artık geliştirme çabalarını elektrikli mobiliteye odaklıyor. Son atılım için Avrupa ölçeğinde tasarlanmış yüksek performanslı bir şarj altyapısına ihtiyacımız var. MAN ile birlikte bu yolda öncülük etmekten mutluluk duyuyoruz” dedi.

Avrupa’da ağır ticari araçlar için yaklaşık 50.000 şarj noktasına ihtiyaç var!

MAN Truck & Bus CEO’su Alexander Vlaskamp ise işbirliğine ilişkin görüşlerini şöyle sıraladı: “Mobilite geçişinin başarılı olması için 2030 yılına kadar Avrupa’da ağır ticari araçlar için yaklaşık 50.000 şarj noktasına ihtiyacımız var. Elektrikli kamyon üreticisi olarak elbette buna katkıda bulunuyoruz. E.ON‘un artık servis noktalarımızın elektriklendirilmesi için güçlü bir ortak olmasından mutluluk duyuyorum. Böylece kamusal bir şarj ağı için bir temel daha atıyoruz. Ancak bu ağı büyük ölçekte inşa etmek için hala acilen politika yapıcıların desteğine ihtiyacımız var.”
Açaıklamada kurulacak yeni şarj istasyonlarının öncelikle yüksek kamyon hacimli endüstriyel alanlarda veya otoyolların yakınında olmak üzere stratejik olarak seçilmiş MAN servis üslerinde yer alacağına dikkat çekildi. Böylece şarj istasyonlarının günlük operasyonlara kolayca entegre edilebileceği anlamına geliyor.

Modüler şarj istasyonları kurulacak

Şarj istasyonları modüler bir şekilde inşa edilecek. İlk adım olarak, her istasyonda birden fazla 400 kilovatlık hızlı şarj ünitesi de olacak. Bu üniteler sayesinde ortalama bir elektrikli kamyonun yaklaşık 45 dakikada 300 kilometreye kadar bir menzil için şarj olmasını sağlayacak.

E.ON iştiraki E.ON Drive Infrastructure CEO’su Sukhjinder Singh ise: “MAN Truck & Bus ile ortaklık, ağır hizmet taşımacılığı için sürdürülebilir bir geleceğe giden yolda önemli bir kilometre taşıdır. MAN‘ın kapsamlı servis ağını E.ON‘un şarj altyapısı konusundaki uzmanlığıyla birleştirerek, ticari araç sektöründe elektro mobilite için yeni bir standart belirliyoruz” dedi.

MAN, eTruck’ın seri üretimine başlıyor

MAN Truck & Bus SE Satış ve Müşteri Çözümleri Yönetim Kurulu Üyesi Friedrich Baumann: “Yeni eTruck’ımızla bu yıl neredeyse tüm uygulamalara uygun bir aracın seri üretimini başlatıyoruz. Tepkiler çok olumlu oldu. Ancak, doğru şarj altyapısı nihayetinde müşterilerimizin dizelden elektrikliye geçip geçmeyeceğine karar verecek. Bu nedenle, servis ağımızın elektriklendirilmesini E.ON ile birlikte ele aldığımız için çok mutluyum” dedi.

MAN’dan 800 km menzilli kamyon ve elektrikli otobüs üretimi!

MAN ürün portföyünün elektrifikasyonu hız kazanıyor. Günlük 800 kilometreye kadar menzile sahip ilk üretime hazır elektrikli kamyon 2024’te başlıyor. Elektrikli şehir otobüsünün menzili gelecek yıl yapılacak bir ürün güncellemesiyle genişletilecek. MAN ayrıca ilk elektrikli otobüs filosunu 2025’te yola çıkarmayı planlıyor. MAN’ın proje ortağı E.ON, elektromobilite ve şarj çözümleri için tam hizmet sağlayıcısı olarak, Avrupa genelinde 500.000’den fazla araç şarj noktasından oluşan kapsamlı bir ağa erişim sağlıyor. Şirketler ve belediyeler de filoları için özelleştirilmiş şarj altyapısı ve elektrifikasyon stratejilerinden yararlanıyor. E.ON ayrıca finansman, saha analizi ve şebeke bağlantısı konusundaki uzmanlığını da sunuyor. Şebeke genişlemesi ve dijitalleşme yalnızca yenilenebilir enerjinin gelecekteki tedariki için değil, aynı zamanda verimli bir şarj altyapısı için de önemli.

E.ON Hakkında

E.ON, enerji ağları, müşteri çözümleri ve enerji satışlarına odaklanan, merkezi Almanya Essen’de bulunan uluslararası bir yatırımcıya ait enerji şirketidir. Avrupa’nın en büyük enerji şirketlerinden biri olan E.ON, sürdürülebilir, dijital, merkezi olmayan bir enerji dünyası oluşturmada öncü bir rol oynamaktadır. Bu amaçla, yaklaşık 75.000 çalışan özel, ticari ve endüstriyel müşteriler için ürün ve çözümler geliştirmekte ve satmaktadır. 47 milyondan fazla müşteri, E.ON‘dan elektrikli mobilite, enerji verimliliği ve iklim koruması için elektrik, gaz, dijital ürünler veya çözümler satın almaktadır.

E.ON Drive Infrastructure (EDRI), elektrikli otomobiller ve ticari araçlar için kamu şarj altyapısının ağ geliştirme, inşa ve işletmesini birleştiren E.ON Group‘a ait pan-Avrupa şarj istasyonu operatörüdür. EDRI, onlarca yıllık enerji uzmanlığından yararlanmaktadır. E.ON Group‘un portföyü ayrıca özel müşterileri, şirketleri ve filo operatörlerini elektrikli mobiliteye geçişte desteklemek için çözümler sunuyor. E.ON, 2030 yılına kadar Avrupa’nın önde gelen şarj altyapısı operatörlerinden biri olma hedefinde.

MAN Truck & Bus Hakkında

MAN Truck & Bus, yıllık yaklaşık 14,8 milyar € (2023) satışla Avrupa’nın önde gelen ticari araç üreticilerinden ve ulaşım çözümleri sağlayıcılarından biridir. Ürün portföyünde vanlar, kamyonlar, otobüsler, dizel ve gazlı motorlar ile yolcu ve yük taşımacılığı hizmetleri yer almaktadır. MAN, ticari araçlar için elektrikli tahrikleri, yerel olarak emisyonsuz, iklim dostu mobiliteye giden yolda belirleyici bir faktör olarak görmektedir. MAN Truck & Bus, TRATON GROUP‘un bir üyesidir ve dünya çapında yaklaşık 33.000 kişiyi istihdam etmektedir. MAN‘ın Türkiye’de de fabrikası bulunuyor.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu